מגורים מרכז הנגב

פרוגרמה: 147 יחידות דיור ומסחר בקומת הקרקע | מיקום: באר שבע | שטח: 32,000 מ"ר | מזמין: חברת אזורים | סטטוס: תכנון מפורט | בשיתוף עם משרד קיקה ברא"ז אדריכלים ומתכנני ערים

פרויקט מגורים ומסחר זה ממוקם אסטרטגית על הרחוב הראשי של באר שבע, מול האוניברסיטה ובית החולים סורוקה. המגרש  גובל בבניין מרכז הנגב של רם כרמי – מבנה בטון ברוטליסטי משנות ה - 60 אשר בוצע רק בחציו ומכתיב מגבלות שימור נוקשות על המבנים הגובלים.

בשל הקרבה של המגרש למנחת המסוקים של בית החולים, זכויות הבנייה לגובה צומצמו בחצי.
לכן האתגר העיקרי בפרויקט זה היה לתכנן 4 בניינים נמוכים (8-9 קומות) במגרש קטן יחסית.
קומת הקרקע מכילה מסחר ברחוב פתוח ומחייב תכנון מוקפד היוצר מתחם עבור הדיירים, המסחר והולכי רגל מזדמנים.
עקרון נוסף שהצבנו לפנינו בתכנון קומת הקרקע, לגשר בין המפלס המוגבה של מרכז הנגב למדרכה הקיימת ובכך לעזור למבנה ההיסטורי להגשים את מלוא הפוטנציאל שלו כפי שתוכנן.

הפתרון לאתר מורכב זה מכיל שני אגפים בעלי טיפולוגיות בניין שונות: האגף הצפוני, מורכב משני בניינים המצייתים לגריד המקורי של מרכז הנגב, ממשיכים את המעבר המסחרי המקורה, ההיסטורי ומחזקים את ציר תנועת הולכי הרגל הראשי.

באגף הדרומי חוברו יחדיו 2 מבני מגורים למבנה אחד בעל הופעה אמורפית. מבנה זה מסובב 45 מעלות מהגריד לכיוון דרום. הטיה זו של המבנה מגדילה משמעותית את הרווח בין שני האגפים ויוצרת רחבת כניסה רחבה ומזמינה בקומת הקרקע. אזור הסעדה פתוח למחצה תומך ומשלים את רחבת הכניסה ומסמן את תחילתו של מעבר מסחרי פתוח המטפס במדרון מתון ומתחבר למעבר המקורי של המבנה הקיים.

שתי טיפולוגיות הבניה השונות, האורתוגונלית והאמורפית, תומכות ומחזקות זו את זו ובעזרת בחירה מושכלת של חומרים נוצרת תחושה של מתחם אחד קוהרנטי. שימוש בבטון חשוף מחזק את הקשר החומרי למרכז הנגב הקיים ונותן למתחם החדש מראה מעודכן ולא שיגרתי.