מוזיאון האוספים

פרוגרמה: מוזיאון ומרכז מחקר | מיקום: אוניברסיטת תל אביב | שטח: 7000 מ"ר | סטטוס: זוכה פרס ראשון, בבניה | השתתפות בצוות תכנון ראשוני במסגרת קימל אשכולות אדריכלים

המטרה המרכזית של הפרויקט הינה תכנון מבנה אשר ירכז, ישמר ויציג לראווה את אוספי הטבע הייחודיים הקיימים באוניברסיטת תל אביב. האוספים, אשר עד היום אוחסנו במרתפי האוניברסיטה ולא הוצגו לקהל, מכילים כ-5 מיליון פריטים המתעדים את ההיסטוריה והאבולוציה של החי והצומח באזורנו.

 

במקביל לתפקודו כמוזיאון נדרש המבנה גם לשמש כמרכז אקדמי המכיל מעבדות, כיתות ואודיטוריום לטובת חוקרי האוניברסיטה אשר משתמשים באוספים הקיימים כתשתית מחקר. על כן, נחלק המבנה לשני אגפים: אגף מוזיאוני, שבו יאוכסנו האוספים ואגף המחקר. שתי הפונקציות הללו של המבנה מופרדות מבחינת אזורי הפעילות ומערכות התנועה בהן, אך מתפקדות זו לצד זו ומפרות זו את זו.

 

הרעיון המרכזי מאחורי תכנון האגף המוזיאוני, מתמקד בהצגת אוצרות הטבע במבנה שמתפקד ונראה כ"תיבת אוצר" בעלת מראה על זמני, מעין תיבת נח מודרנית, המאכסנת בתוכה דגימות מן הטבע.

 

"תיבת האוצר" נראית כמרחפת מעל הקרקע, באופן שיוצא מראה דרמטי ומאפשר מבט מתוך המוזיאון לעבר הגנים הבוטניים כך שנוצרת תחושה של המשכיות הגנים דרך המוזיאון ועד לרחוב. במקביל, המבנה המרחף יוצר אזור מוצל מעל סדרה של טרסות ישיבה המאפשרות אתנחתא מוצלת למבקרים לפני הכניסה למוזיאון. 

 

בתוך המבנה סדרה של רמפות מנחות את המבקרים דרך מוצגי המוזיאון התלת ממדיים. כל רמפה מובילה למסלול שונה של תצוגה ומציעה סוג שונה של חוויה, כך שהמבקר עובר בין סיטואציות של חושך ואור, חללים פתוחים וסגורים, מוצגים קטנים ומבטים פנוראמיים אל הנוף.

שיאו של המסלול נמצא בנקודת ההשקה בין האגף המוזיאוני לבין מרכז המחקר, שם למעשה נחשפים המבקרים לראשונה אל החוקרים עצמם ומקבלים הצצה אל "מאחורי הקלעים" של עולם המחקר.